De ideale studentenbaan

Bestaat niet. Geldt waarschijnlijk ook voor een vaste baan. Beetje flauw, maar dit bespaart je misschien wat teleurstelling. Ik heb zelf altijd gewerkt via Randstad of ASA Talent in Nijmegen en kon altijd eenvoudig iets vinden. Vaak in de horeca maar ook wel in callcenters. En hoewel ik het werk altijd prima te doen vond, mis je toch iets. Als student studeer je om iets anders te worden 🙂 Het is echt een bijbaan en een bijbaan moet vooral niet botsen met je studie, dit zou de omgekeerde wereld zijn. Waar moet je op letten bij zoeken naar een bijbaan? Hierbij mijn tips:

1. Salaris.
Hier doe je het voor en dit moet een degelijk extraatje worden. In Nederland is het minimumloon bij wet geregeld. Lang niet ieder bedrijf betaalt minimumloon maar in ieder geval kan je aanspraak maken op het volgende uurloon:

20 jaar € 5,17
21 jaar € 6,09
22 jaar € 7,14
23 jaar of ouder € 8,40

Een bijbaan in de horeca levert vaak ook fooi op. Een mooie (netto) meevaller. De horeca heeft wel weer het nadeel dat het vaak de nachtelijke uurtjes in beslag neemt. Niet ideaal voor als je de dag erop college hebt…

2. Tijden.
Zoals hierboven al even kort aangestipt, is het verre van ideaal om ‘s nachts te werken wanneer er de volgende dag gestudeerd moet worden. Ik heb de horecabaantjes daarom niet meer. Overdag kan prima maar ‘s avonds en ‘s nachts brak mij teveel op. Let op de tijden die je moet werken en in welke shifts. Overdag in het weekend werkte bij mij het best. En soms levert het weekend ook nog meer op!

3. Social media.
Werkgevers kunnen je opzoeken op social media. Nu ben ik zelf hier geen held in maar het kan je helpen aan een bijbaan te komen. Sowieso als een werkgever al iets van affiniteit met het bedrijf via je Facebook kan achterhalen, zul je een extra punten scoren.

4. Motivatie.
Je moet iets te bieden hebben. Een werkgevers zoekt iets wat jij gaat vervullen. Een lamlendige houding is niet het antwoord. Dit klinkt als een open deur maar je zult verstelt staan hoeveel studenten brak en met een kater bij mij oude café aanklopten voor een baan. Verder kan een goed cv ook altijd helpen.

Maar zoals gezegd bestaat de ideal bijbaan niet. Zoek online bij bijvoorbeeld Randstad Bijbaan en Bijbanen.nl naar jouw bijbaan. En hier nog meer tips.

2 thoughts to “De ideale studentenbaan”

  1. Geachte redactie, Mijn sutaitie is als volgt: Per 1 oktober a.s. loopt mijn contract af bij mijn huidige werkgever. Vanuit het UWV kan ik gebruik maken van de opstartregeling voor startende ondernemers. Echter ik MOET wachten tot 1 oktober voordat ik mij pas mag inschrijven en bij kan richten op acquisitie van mijn prospects. De uren die ik nu al investeer als voorbereiding mag ik volgens mij ook daadwerkelijk gebruiken voor het urencriterium. Er bestaat een grote kans dat ik mijn urencriterium niet ga halen, aangezien ik nog geen acquisitie mag doen. Wat zou u mij willen adviseren? Of starten per 1 oktober of januari 2013? Stel dat ik toch start in oktober via UWV en maak gebruik van het voorschot. Wordt dit dan als winst (inkomen) gerekend en hoe werkt dat dan met de aangifte inkomstenbelasting, aangezien ik het laatste kwartaal als ondernemer werkzaam ben. Laatste vraag: Hoe werk dat dan met de toeslagen voor kinderopvang in mijn sutaitie? Alvast dank voor uw reactie!Hartelijke groet, hans kaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *