Heb je al die aanvullende zorgverzekeringen wel nodig?

De tijd is weer aangebroken van de reclames over zorgverzekeringen. Overal gaat het over wie de beste zorg heeft en waarom je bij hun zou moeten aansluiten. Maar nu het eigen risico opnieuw gaat stijgen, wil je eigenlijk zo min mogelijk uitgeven aan je zorgverzekering. Hiermee willen we niet zeggen dat een zorgverzekering niet belangrijk is. Want natuurlijk wil je als er iets gebeurd niet een grote rekening moeten betalen. Plus dat de basisverzekering gewoon verplicht is in Nederland. Wat je echter wel kan doen, is eens goed nagaan wat je nou eigenlijk écht nodig hebt aan aanvullende pakketten.

Tandartsverzekering

Tandheelkunde zit sinds 2011 helaas (vanaf je 18e) niet meer bij de basisverzekering in. Hiervoor zou dus een apart pakket moeten worden afgesloten. Een half jaarlijkse controle is eigenlijk wel een standaard voor de tandarts. Deze periodieke controle ligt gemiddeld rond de €20,- tot €25,-. Daarnaast wordt bij dit bezoek vaak ook tandsteen weggehaald en de mond gereinigd, waardoor de kosten nog wat kunnen oplopen. Dit is verder afhankelijk van de praktijk waar je zit, maar er is een maximum tarief vastgesteld waar tandartsen zich aan moeten houden. Mocht je nou nooit een gaatje of andere klachten aan je gebit hebben, moet je je bedenken of het nemen van een verzekering wel goedkoper is dan de kosten die je kwijt bent aan de controles.

Fysiotherapie

Heb je veel last van je gewrichten en spieren, of ben je een intensieve sporter die vaak blessures heeft? Dan kan het handig zijn om een aanvullend pakket te nemen voor wat fysiotherapie behandelingen. Hiervoor geldt echter hetzelfde als voor bij de tandartsverzekering; ga je vaak genoeg naar de fysiotherapeut om de kosten eruit te halen, of is het goedkoper om gewoon eens in de zoveel tijd zelf een bedrag neer te leggen voor een losse behandeling?

Alternatieve geneeswijze

Niet iedereen wil graag alles via een reguliere dokter laten doen, maar laten zich liever behandelen door een alternatieve genezer. Denk hierbij aan bijvoorbeeld osteopathie, acupunctuur, chiropractie en homeopathie. Niet alle zorgverzekeraars verzekeren alle soorten alternatieve geneeswijze. Het is dus verstandig om van te voren te bedenken welke alternatieve wijze je komend jaar wilt gebruiken zodat je specifiek op die geneeswijze kunt controleren of het vergoed wordt. Het kan ook zijn dat de verzekeraar de eis stelt dat de alternatieve genezer aangesloten moet zijn bij een beroepsvereniging, omdat ze het anders alsnog niet vergoeden.

Studentenverzekering

Een grote ‘fout’ die gemaakt wordt onder studenten, is dat ze automatisch dezelfde verzekering als hun ouders nemen. Het is echter verstandiger om eerst te kijken wat je écht nodig hebt om onnodige kosten te voorkomen. Het wordt al zo vaak gezegd, maar het is toch echt het beste: vergelijk online zorgverzekeraars voor 2016. Dan weet je precies waar je aan toe bent en kun je een hoop besparen. Omdat jonge mensen in het algemeen minder ziektekosten maken, zullen veel verzekeraars je met open armen ontvangen of hebben soms zelfs een speciale studentenverzekering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *