Originele bijbanen: van hostess tot vertaler

Natuurlijk ken je (of heb jij zelf) de bijbaan in de horeca of het callcenter. Niets mis mee natuurlijk maar erg origineel zijn ze niet. De student is creatiever geworden en zoekt bijbanen in minder voor de hand liggende sectoren. Een deel creëert zelf zijn of haar bijbaan. Een overzichtje van originele bijbanen waarvan sommige een zeer degelijk salaris opleveren.

Vertaler/tolk

Toegegeven, niet voor iedereen is dit een ideale bijbaan. Je moet tweetalig zijn (vloeiend). Maar anno 2015 zijn er in Nederland heel wat studenten die naast het Nederlands een andere taal beheersen. Een vertaalbureau als Concorde of Languagelab werken op grote schaal met freelancers. Uiteraard moeten deze gecertificeerd zijn maar als ‘native speaker’ is dit het probleem niet. Vertalen kan vaak op afstand vanuit huis waarbij stukken via email heen en weer gestuurd worden. Je kunt deals maken per woord of per tekst. Als tolk zou je telefonisch beschikbaar kunnen zijn om bepaalde werkzaamheden live te verrichten. Dit gebeurt nu bijvoorbeeld met Syrische vluchtelingen die met een telefonische tolk met AZC’ers communiceren.

ZZP’er

De ideale bijbaan creëer je zelf. Kan je iets met websites, tekst of met huisstijlontwerp? Grote kans dat je via freelance.nl een opdrachtje kan scoren. En met een beetje geluk behoud je opdrachtgevers voor langere tijd. Het aantal ZZP’ers in Nederland is fors en daarmee de concurrentie dus ook. Maar laten we eerlijk zijn: als student heb je weinig kosten, dit kan je meenemen in je tarief. Als ZZP’er kan je gebruik maken van allerlei belastingvrijstellingen waarmee het misschien nog interessanter voor je wordt. In je eigen tijd werken is sowieso wel lekker als je studeert.

Hostess

Van je bijbaan een feestje maken. Dat kan als hostess. Althans dat zegt de uitzender… Maar inderdaad lijkt mij een bijbaan als hostess geen verkeerde. Niet voor niets is dit onder studenten (vrouwelijk) erg populair. Je verwelkomt gasten en zorgt ervoor dat bezoekers zich thuis voelen. Een beetje gastvrijheid moet in je zitten maar dan heb je aardig wat vrijheid om het gezellig te maken.

Studie gerelateerd

Veel studenten kunnen hun studie ook inzetten voor een bijbaan. Rechtenstudenten werken vaak bij rechtswinkels of bij rechtsbijstand. Soms overigens vrijwilling (CV building) maar vaak ook betaald. Hetzelfde geldt voor geneeskunde studenten die soms al in de zorg aan de slag kunnen. Dit soort bijbanen snijden aan twee kanten hout: enerzijds verdien je een zakcentje naast je studie maar aan de andere kant werk je aan de CV. Win-win dus en zelf heb ik ook mijn studie ingezet voor de bijbaan.

Meer originele bijbanen? Meld je baan in de comments!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *