Studenten en de (on)gezondheid van koffie!

Nederland staat al jarenlang in de top 10 als het om koffieconsumptie gaat. Niet alleen werkend Nederland zweert erbij, maar ook onder studenten is de koffie mateloos populair.

Zeker in de tentamenperiode vinden de espresso macchiato’s en de capuccino’s gretig aftrek. De koffie heeft het waarschijnlijk mede mogelijk gemaakt dat de tentamens gehaald worden en er uiteindelijk afgestudeerd wordt. Ik heb vriendinnen die het ook zo concreet stellen: “koffie is de motor achter mijn studie”, “zonder koffie kan ik echt niet studeren” etc.

Na het afstuderen rolt men – als het goed is! – snel in het arbeidersbestaan, waar deze trend vervolgens zich voortzet.

Maar hoe zit het eigenlijk met de (on)gezondheid van koffie? Is dat wel goed voor je, die 5 bakken per dag en dat 40 jaar lang?

Niet te vroeg

Uit dit onderzoek blijkt dat het eerste bakkie het beste genomen kan worden 2 uur na opstaan (en dus niet na 15 minuten zoals bij studenten!). Het hormoon cortisol ligt hieraan ten grondslag. Hier hebben we ’s ochtends veel van en wanneer er dan in deze periode koffie gedronken wordt, raakt de cortisol aan cafeïne gewend. Resultaat: het effect van koffie neemt af en er zal steeds meer en meer gedronken moeten worden om nog effect te sorteren.

Aantal bakkies per dag

Hoeveel kop koffie per dag is goed voor je? Volgens de ‘European Food Safety Authority’ (EFSA) moet je het bij vier koppen houden. Drink je er meer dan vier per dag, dan heb je een verhoogde kans op bijvoorbeeld hartklachten, aldus deze EFSA. Maar ja, een verhoogde kans betekent nog geen hoge kans, als je het mij vraagt..

Maar is koffie dan ongezond? Dat bepaald niet. Nog los van de positieve effecten op de concentratie, staat ook vast dat – en dat is redelijk onbekend – dat het consumeren van koffie een positief effect heeft op dementie en Alzheimer. Hoe zit dit precies? Het blijkt dat het regelmatig nuttigen van koffie de kans verlaagt om deze ziektes te krijgen. En dat is mooi voor ambitieuze mensen, want dan kunnen ze in ieder geval lekker lang doorwerken!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *