Verhuizen: zelf doen of laten doen?

Als student verhuis je nogal eens. Vaak binnen een huis maar soms ook naar een nieuw pand. Gelukkig heb je als student weinig spullen en kan je prima zelf verhuizen. Sterker nog: een verhuisbedrijf regelen is niet eens een optie. Een busje of een grote auto is voldoende. Maar zodra je na je studie een grotere kamer of appartement betrekt, wordt verhuizen lastiger. Zeker als je een baan hebt en dus de hele week drukt bent, rijst de vraag bij een verhuizing of je het zelf doet of uitbesteedt. Ook bij mij. Ik heb uiteindelijk de verhuizing zelf gedaan, wel met hulp van een vriend en vriendin. Maar of dit het goedkoopste was…

Bij een verhuizing moet je rekening houden met bepaalde facetten. Denk aan:

  1. Inpakken. Natuurlijk moeten je spullen ingepakt worden. Dit is handig om ze later te sjouwen maar ook om beschadiging tegen te gaan. Denk altijd aan verhuisdozen en vulmateriaal.
  2. Sjouwen. Iemand moet de spullen natuurlijk dragen.
  3. Vervoer. Een busje is wel zo handig. Maar steekwagen en rolplankjes vereenvoudigen ook aanzienlijk. En wellicht is zelfs een lift nodig.
  4. Montage-demontage. Kasten, tafels en al het andere uit elkaar halen en later weer monteren.

Een hoop werk dus. Een verhuisbedrijf neemt dit voor je uit handen. Bovendien zijn ze verzekerd en ben jij er dus zeker van dat je spullen heel blijven of, indien ze beschadigen, vergoed worden. Had ik dit maar geweten want bij mij viel de wasmachine kapot… Het ding was zwaarder dan we dachten en bij een bochtje in de trap ging het mis. Een paar treden later en het oude beestje was niet meer.

Zelf doen

Een verhuizing zelf doen kost je geld en tijd. Een dag sjouwen met wat vrienden is vaak voldoende. En hopelijk doen ze dit gratis 🙂 Een busje huren kost je rond de 100 euro, let hierbij op het aantal vrije kilometers. Bij een speler als Busterrent kan je kilometervrij huren. Handig voor langere afstanden! Verder moet je natuurlijk dozen en opvulmateriaal hebben. Dit kost niet heel veel geld maar je bent zo 50 euro aan dozen kwijt. Al met al kost een verhuizing je dan een aantal dagen werk met inpakken en uitpakken, een dag sjouwen met vrienden en maximaal 200 euro. En hopelijk geen schade!

Uitbesteden

Uitbesteden is duurder. Geen twijfel over mogelijk. Maar het scheelt je enorm veel tijd en dus die schade waar ik het over had. En natuurlijk wordt er ontzorgd. En hoewel dat laatste me niets had kunnen schelen toen ik studeerde, merk ik nu dat dit meespeelt. De volgende keer besteed ik mijn verhuizing uit!

Na wat zoekwerk valt me op dat verhuisbedrijven niet direct te boeken zijn. Allemaal komen ze langs voor een offerte. Dit is jammer want ik ga nooit 10 bedrijven laten langskomen. Liever had ik gewoon online wat prijzen vergeleken maar dit zit er niet in. In België kan dit wel, daar zorgt Emoov.be voor een complete verhuisservice. Wij Nederlanders kunnen er niet terecht maar Belgen kunnen hier hun volledige verhuizing regelen. Wel zo handig want je ziet direct prijzen. Met mijn spullen en afstand zou ik voor 500 euro klaar zijn. Verzekerd en al. Dat prijsverschil vind ik meevallen, zeker wanneer ze alles inpakken.

Verhuisbedrijven lijken zo duur nog niet. En tijdens mijn studie heb ik altijd alles zelf gedaan maar nu ga ik voor uitbesteden. Met mijn twee linker handen is dat de veiligste én goedkoopste manier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *